Яка вода на смак і запах

Смаків води розпізнають чотири: солоний, солодкий, гіркий і кислий. Всі інші смакові відчуття називають присмаками: наприклад, терпкий, металевий, хлорний, болотяний, трав’яний, ароматний тощо.

Залежить смак води від її хімічного складу. Вода з фізіологічно збалансованим складом має солодкуватий відтінок смаку.  Якщо у воді більше хлоридів, вона стає солонуватою. Гірка вода зазвичай має забагато сульфатів та гідрокарбонатів та занадто багато солей кальцію.. А кисла, найімовірніше, має низький рівень рН.  Кисла на смак вода – найменш придатна до вживання поряд з водою інших смаків, тривале її вживання може призвести до небажаних наслідків. Металічний присмак найчастіше зумовлює вміст заліза. А марганець додає воді чорнильного відтінку.

Запах неможливо визначити за допомогою якихось приладів. Його інтенсивність визначають сенсорно і відображають у балах. Якщо запах води вище двох балів, це вже впливає на смакові якості води та свідчить про її забруднення. А якщо цей показник вищий за 5 балів, то таку воду пити категорично забороняється. Варто зауважити, що Директива Ради Європи з якості води, певний аналог Національного стандарту України, взагалі не нормує значення запах та присмак води, так само як каламутність та кольоровість. Прийнято вважати, що вода не чинитиме негативного впливу на організм, якщо її органолептичні властивості є сприйнятними для конкретного споживача.