Щодо фізіологічної повноцінності питної води
До факторів довкілля, здатними впливати на стан та розвиток людського організму як на клітинному, так і на макрорівні, слід віднести і ступінь фізіологічної повноцінності питної води.
Ще в 1912 р видатний російський хімік-біолог Н. К. Кольцов, який запропонував термін : “фізіологічної повноцінності питної води” вважав, що він відображає набір катіонів та аніонів фізіологічно адекватних організму людини на всіх рівнях його функціонування. «Вода повинна бути джерелом необхідних для організму людини макро- і мікроелементів …. », – зокрема йдеться про кальцій і магній; хімічні елементи, які складають жорсткість води, а відкладення цих солей на побутових приладах так турбує споживачів.
Природна вода деяких регіонів (країни Скандинавії, м.Санкт-Петербург) відрізняється практично повною відсутністю кальцію і магнію. Згідно даних великих епідеміологічних досліджень, проведених у багатьох країнах світу, цей дефіцит є фактором ризику різних захворювань, в тому числі захворювань опорно-рухового апарату і патології серцево-судинної системи.
Спостерігали «водне отруєння» у дітей перших місяців життя, яким для пиття давали демінералізованую воду.
Деякі сучасні методи очищення питної води (зворотний осмос), поряд з ефективним звільненням води від шкідливих домішок, здатні практично повністю позбавити її солей, тим самим штучно створюючи фактор ризику захворювань.
Ці висновки вже підводять до відповіді на питання вживання демінералізованої води або штучно збагаченої солями.
Ми вважаємо, що забравши з води всі солі, мікро- і макроелементи, а потім додавши деякі з них, неможливо повноцінно відновити природну воду. Це все одно, що погубив природні натуральні вітаміни соку технологією переробки плодів і ягід відновити їх повноцінність додавши цукор і вітаміни, тобто і соки «Хворіють на авітаміноз».
Демінералізована вода годиться для виготовлення ліків, настоянок, для косметичних цілей. можна готувати на ній чай, кава і вживати в якості питної дозовано.
Для повсякденного пиття придатна вода, яка пройшла найменші технологічні операції.